NOTSNOTSNOTSNOTS
  • BLI MEDLEM
    • Medlemsfordeler
    • Logg inn
  • STIVETTREGLENE
  • FINN LOKALLAG
  • STARTE LOKALLAG
  • VÅRT ARBEID
    • Stibygging
    • Ferdselsrettigheter
  • OM NOTS
    • Styret
    • Vedtekter
    • Spørsmål
    • Kontakt oss
  • ARTIKLER
✕

Den norske allemannsretten er unik

Av Redaksjonen

Foto: Val di Sole Bikeland

IMBA Europe Summit 2022: Noe av det fine med terrengsykling er fellesskapet med folk man egentlig ikke kjenner. Det er en innfallsport til å dele opplevelser og erfaringer, og til å hjelpe hverandre med å løse utfordringer man støter på.

Også organisatorisk er NOTS del av et fellesskap. Allerede i 1988 ble IMBA (International Mountain Bicycling Association) etablert i USA. I 2012 var NOTS med og stiftet IMBA Europe sammen med søskenorganisasjoner fra flere andre europeiske land. NOTS har vært en sentral deltaker siden det. Hovedformålet til IMBA Europe er å fremme terrengsykling og utvikling av stier ut fra et bærekraftprinsipp, og med inkludering av grupper som ofte faller utenfor.

Dele erfaringer og tips

Hvert år avholder IMBA Europe sitt «IMBA Summit», der representanter fra medlemsorganisasjonene møtes for å dele erfaringer og tips om hvordan jobbe videre. NOTS har deltatt på de fleste av disse samlingene, og i sommer var Berit, Lars og Kjell Ivar fra sentralstyret med på Summiten i Val di Sole i nord-Italia. Det var interessante dager med foredrag, seminarer og workshops … og sykling, selvfølgelig! Bratt sykling i spektakulære omgivelser.

Mangeårig sentralstyremedlem og tidligere kasserer Are Sørensen var med på å etablere IMBA Europe i 2012, og var invitert til konferansen av IMBA-styret. Han var en nyttig døråpner for oss andre med tanke på å knytte kontakter inn i IMBA-systemet.

Her er noe av det vi tok med oss fra IMBA Summit 2022:

Den norske allemannsretten er unik

Noe av det som står sterkest fram, er hvilken særstilling vi i Norge står i som har allemannsretten. Den gir oss en tilgang til naturen og til stier som få andre land har. Mens vi i praksis kan sykle nær sagt hvor vi vil i utmark, er man i de fleste andre europeiske land prisgitt at grunneierne tillater sykling på sine eiendommer. Men heller ikke vi kan ta allemannsretten for gitt, og erkjennelsen av hvor privilegerte vi er gir oss ekstra motivasjon i de tilfellene det er snakk om begrensninger i utøvelsen av den.

Et viktig aspekt er at dette forplikter oss til ansvarlighet for å behandle naturen og andre brukere av den, slik at vi fortsatt får beholde den tilgangen vi har. Jo mer sporten vår vokser i omfang, jo større blir forpliktelsen vår til å påse at hensynet til naturen ivaretas.

Mens vi i praksis kan sykle nær sagt hvor vi vil i utmark, er man i de fleste andre europeiske land prisgitt at grunneierne tillater sykling på sine eiendommer. Foto: Val di Sole Bikeland

Terrengsykling en del av løsningen

Hvis vi kan framheve suksesshistorier om hvordan vi som syklister tar ansvar, kan vi vise at terrengsykling er en del av løsningen, ikke problemet. Som tidligere verdensmester i downhill, walisiske Manon Carpenter sa: Kan vi se for oss en verden der utviklingen av terrengsykling er med på å forbedre og gjenopprette naturen i et område slik den var?

Få næringen på banen

Sykkelindustrien og turistnæringen må ta sin del av ansvaret for å redusere klimaavtrykket, og her kan syklistene stille krav. Nøkkelen til en bærekraftig framtid for sykkelturisme er sterke lokalsamfunn, noe pandemien viste oss. Flere av deltakerne understreket viktigheten av å styrke tilgangen til lokale stier, ikke bare å øke masseturismen.

Har du lest denne? Med flow på pensumlista

Inkludere nye brukergrupper

Flere steder har de sterkt fokus på inkludering av ulike minoritetsgrupper inn i terrengsykling, og derigjennom inkludere dem i samfunnet. Enkel tilgang til lokale stier er en nøkkel her. Det kan være etniske minoriteter, men også ungdom som av ulike grunner står i fare for å falle utenfor. Dette i kombinasjon med prosjekter som for eksempel det britiske TrashFreeTrails, kan bidra til økt forståelse for at vi alle har en rolle å spille for samfunnet vårt. Gjennom fellesskap og god tilgang til naturen kan vi bryte ned barrierer mellom A4-samfunnet og de som av ulike grunner ikke finner seg til rette i det.

Hvordan kan NOTS dra nytte av dette?

Selv om forholdene for terrengsykling i Norge ikke uten videre kan sammenlignes med alle andre europeiske land, har vi mye å hente av andres erfaringer. Ikke minst har de mange steder vært nødt til å skaffe seg kunnskap rundt naturpåvirkning, brukerkonflikter etc. Kunnskap vi kan dra nytte av.

Mye er også sammenlignbart. Noe av utfordringen for oss i Norge, er at vi har lite forskning på hvordan sykling påvirker naturen sammenlignet med annen bruk. Men noe finnes fra andre land, og kan ha overføringsverdi også på norske forhold.

Gjennom kontakt med sykkelmiljøene i andre land, bygger NOTS viktige og varige nettverk.  Disse kan vi dra nytte av i møte med de utfordringene vi står overfor, og vi kan hente inspirasjon og ideer til hvordan stisyklister kan bidra til samfunnet og naturen her hjemme.

Og uten IMBA Europe hadde det ikke blitt noe DIRTT-prosjekt, og dermed neppe noen stibyggerutdanning her på berget.

Share
0

Lignende artikler

21. mars 2023

Ikke noe NOTS-lag i traktene der du holder til?


Les mer
NOTS

Foto: Bjørn-Ståle Larsen

9. mars 2023

Saksliste til årsmøtet


Les mer

Agueda Bike Center: Imponerende område som står til disposisjon for stibyggerstudentene fra Fagskolen i Viken. Foto: Lars Wraae Jensen

20. februar 2023

På treningsleir i Portugal


Les mer

POSTADRESSE

Norsk Organisasjon For Terrengsykling
c/o Lars Thomte
Skundbergjordet 17a
2834 Raufoss

KONTAKT

E-post: kontakt@nots.no
Kontonummer: 1503.02.28089
Org. nr: 988 153 710

SAMARBEIDSPARTNERE

MTB map

Trailguide

BLI MEDLEM

Bli medlem for kun 250 kr og få tilgang på gode medlemsfordeler.

© 2022 NOTS | By Medievekst