15. januar leverte NOTS sitt høringssvar til forslag om nasjonalpark i Østmarka. Mye handler om elsykling og utspillet om at disse kun skal kunne brukes på eksisterende veier i nasjonalparkområdet.
Kjell Ivar Moland under OOFs høringsmøte om nasjonalpark i Østmarka i oktober i fjor.
– Vi opplever at det har vært en god og grundig prosess, og at vi har fått frem vårt syn på saken, sier Kjell Ivar Moland, leder i NOTS. – En egen arbeidsgruppe har holdt i trådene. Denne har blant annet spilt på kompetansen i vernegruppa, de berørte lokallagene og ressurspersoner med innsikt i det juridiske og i byråkratiske prosesser. I tillegg har avklaringsmøtene med Statsforvalteren vært viktige for å «forstå oppgaven».
– Nå blir det spennende å se om vi blir hørt når Statsforvalteren i neste omgang skal gi sin faglige tilrådning til Miljødirektoratet, sier Moland.
Dette er noe av det NOTS fremhever i sitt høringssvar:
Et forbud mot el-sykling i marka er i strid med den alminnelige rettsoppfatning.
En rekke forskrifter har allerede fastslått at el-sykler ikke kan reguleres som et motorkjøretøy, noe som også å gjelde for en eventuell nasjonalpark i Østmarka.
Det finnes ikke forskning eller faglig dokumentasjon som tilsier at bruk av el-sykler skal behandles annerledes enn manuelle sykler.
Et forbud vil være negativt i et folkehelseperspektiv, siden el-sykkel for mange er den eneste måten å komme seg ut i marka på.
Dersom nasjonalparken skal være en park «for framtida», vil det være et feilgrep å innføre et forbud mot el-sykling på sti.
Vern av Østmarka har et fundamentalt annet utgangspunkt enn andre nasjonalparker og dette må også komme til uttrykk ved valg av forvaltningsregime.
Avgrensning av nasjonalparkområdet i sør må justeres slik at et større område gjøres til friluftslivsverneområde.
Nasjonalparken må forvaltes med den samme fleksibiliteten som markaloven i dag når det gjelder gjennomføring av arrangementer og enkle tilretteleggings- og utbedringstiltak som ikke går på bekostning av viktige vernehensyn.
– NOTS er samtidig glade for at man i forslaget har gått bort fra et generelt forbud mot tradisjonell stisykling som var var foreslått tidligere, og at eventuelle restriksjoner på terrengsykling bare skal skje der det er faglig begrunnet og nødvendig dokumentert, legger Kjell Ivar Moland til.